
Latince “Salus Per Aquam” yani sudan gelen sağlık anlamındadır. Amaç su kullanılarak daha sağlıklı olmak, suyun farklı şekillerde kullanılmasıyla ferahlama duygularının elde edilmesidir. Genel olarak mineral sular ve deniz suyundan faydalanılır. SPA`nın binlerce yıllık geçmişi Mezopotamya'dan başlar. Romalılar ve Osmanlılar tarafından geliştirildikten sonra Doğu Asya kültürüyle daha da güçlenmiştir.

Kundalini, antik Vedik bilgilere göre, spiral anlamına gelen "kundal" kelimesinden türemiştir. Uyuduğunda omuriliğin dibinde üç-bucuk kez kıvrılmış, uyandığında omurilikte (Ağaç gövdesi ) yılan figürü şeklinde resmedilir. Antik bir çok kültürde değişik isim ve sembolle gösterilmiştir. Bunlar; Hint’de Yılan Gücü, Tibet’te Lung, Çin’de Büyün Kan ve Li, Budizm’de Tummo Ateşi, Musevilerde Shekinah, Hristiyanlarda Kutsal Ateş ve Müslümanlarda Sufi Latifaları olarak geçer.

Çoğu zaman ne yazık ki dikkatimizi kendimize vermiyoruz. Her zaman hata karşıdakinde, olaylarda ve kaderde olduğunu düşünüyoruz. Zihinsel bakış açımızı değiştirdiğimizde yaşamın da zahmetsizce değiştiğini deneyimliyebiliriz. Değişim çok kolay değildir ama bir kez olumlu bakış açısına sahip olduktan sonra yaşam gerçekten çok keyifli ve neşeli bir oyun alanı olacaktır.

Latince “Salus Per Aquam” yani sudan gelen sağlık anlamındadır. Amaç su kullanılarak daha sağlıklı olmak, suyun farklı şekillerde kullanılmasıyla ferahlama duygularının elde edilmesidir. Genel olarak mineral sular ve deniz suyundan faydalanılır. SPA`nın binlerce yıllık geçmişi Mezopotamya'dan başlar. Romalılar ve Osmanlılar tarafından geliştirildikten sonra Doğu Asya kültürüyle daha da güçlenmiştir.

Beden Zihin Enerji Ruh
Bütünsel ( holistik ) Uygulamalar
Hayatın, fiziksel, zihinsel ve ruhsal
olarak farkında olan bir insan;
mutludur, huzurludur ve tam sağlıklıdır.
Fatih KÜÇÜKUYSAL

Yürüyüş ve Yüzmek
Yoga

Günümüzde çeşitli modern araç ve gereçlerin sık kullanılmasıyla yaşamımızda hareketsizlik ne yazık ki çok artmıştır. Bir de bunun yanına zaman darlığı ve yorgunluk eklenince egzersiz ve spor neredeyse artık lüks olmaya başladı. Ancak uzmanlar her insanın haftada en az 3 gün birer saat egzersiz yapması gerektiğini ifade ediyor. Bu sadece bedensel sağlığımız çin değil hem zihinsel hem de ruhsal sağlığımız için de çok önemlidir. Hiç bir şey yapılamıyorsa yürünmesini, yürümenin de yüksek tempoda yapılması ve merdivenleri çıkmak önerilir. Uygun egzersizin yanı sıra ayakta dururken veya otururken iyi bir postüre (duruş) sahip olmak da önemlidir.
E g z e r s i z ve S p o r
Yoga binlerce yıldır Hint alt kıtası ve Uzak Doğu’da bilinmesine rağmen, Batı dünyası tarafından keşfedilmesi 1950 yıllarından sonra olmuştur. Hızla güncel hayata girmiş, sporculardan, sanatçılara, yöneticilerden, öğrencilere kadar bir çok toplum katmanı tarafından keyifle kullanılmış ve faydaları deneyimlenmiştir. Bhagavadgita’da “Yoga uyumluluktur” denir. Vücudun bölümlerini, sistemlerini uyumlandırır, beden ile zihni, insan ile doğayı, birey ile toplumu uyumlandırır.
Yoga düzenli yapıldıkça içine girilen, hissedilen bir uygulamadır. Yoga ile farkındalığı sadece fiziksel bedende ve nefeslerde değil, zihinde, duygularda bilinçli olarak yaşadığımızda sakinlik ve dinginlik verir. Hayata bakış açımız çok daha pozitif hale gelir, hayatımızın kalitesi yükselir, ilişkilerimizi yönetmede daha başarılı olur, bedenimizin esnek, dinç ve güçlü kalmasını sağlar.
1. Fiziksel Yararları :
Spordan farklı olarak daha çok parasempatik sinir sistemi çalıştırıldığından, iç organlar ve hormonal salgı bezleri aktive edilir.
Ancak istemli çalışan kaslar da esnetilmiş ve güçlendirilmiş olur.
Omurga esnetildiğinden, omurgadan tüm vücuda yayılan sinir ağı rahatlatılmış olur ve tüm bedende genel canlanma sağlar. Sabah kahvaltıdan önce dinçleştirici pozlar yapılırsa, güne aktif başlamayı sağlar. Gece uyumadan önce dinlendirici pozlar yapılırsa iyi bir uykuyu beraberinde getirir.
2. Zihinsel ve Ruhsal Yararları :
Eğer kişinin bedeni esnetilmiş ve dinlendirilmiş ise zihinsel rahatlamaya geçebilir. Beden dinlenmeden zihin dinlenemez. Zihin dinlenmiş ve dinginse, kişinin dünyayı algılaması “Yaşam güzel ve kolay”
olacaktır.
Yogaya Hazırlık :
Zaman ve Mekan :
Sabah erken güneş doğarken ya da gün batımı ve gece saatleri daha uygundur. Ancak kişinin kendini yoga yapmaya hazır hissettiği her an olabilir. Yoga yapılacak yer temiz havalı ve hareketleri kısıtlamayacak genişlikte bir yer olmalıdır. Havanın güzel olduğu durumlarda doğada yoga yapmak en iyisidir.
Giyim ve Gerekli Malzeme :
Esnek mümkünse pamuklu doğal giysiler tercih edilmelidir. Havanın güzel oldu durumlarda en az giysi ile yapmak en uygunudur. Ayaklar çıplak olmalıdır. Kol saati, mücevher ve diğer takıları çıkarmak gerekir. Malzeme olarak, üzerinde yoga hareketlerini yapmak için sadece yoga matı, yoksa battaniye yeterlidir.
Yiyecek ve İçecek :
Güne iyi başlamak için sabah kahvaltıdan önce yapılabilir. Karın doluyken yoga yapılmamalıdır. Yemeklerden en az 1,5 saat sonra yapılması uygundur. Yogadan önce su içmek de önerilmez. Ancak yogadan sonra bol ılık su içmek detoks etkisi yapacağından, zararlı maddelerin vücuttan kolay atılmasını kolaylaştırır. Yoga sonrasında bitkisel yiyecekler yenmesi ve bitki çayları içilmesi de önerilir.
Yaş ve Özel Durumlar :
Yoga her yaşta yapılabilir. Ancak her bir bireyin kendine has esneklik sınırı olduğundan, vücutlarının farkına vararak yoga yapmaları gereklidir. Yoga hareketleri bedeni zorlamamalıdır. Çocuklar için hareketler biraz daha farklıdır ve bir yoga uzmanı gözetiminde yapılmalıdır. Yaşlı kişilerin sağlık durumu dikkate alınarak dikkatli yapılması önerilir. Omurga ve eklem sorunları olan, tanısı konulmuş bir hastalığı bulunan kişilerin ise uzman doktora danışarak yoga yapmaya başlaması önemlidir. Hamile kişilerin uzman eşliğinde kendilerine özel pozlarla yoga yapmaları, kendi ve bebeklerinin sağlığı için iyi olacaktır.
Beden ve Zihin Hazırlığı :
Bir yoga seansına başlamadan önce bedenin ve zihnin bu uygulamaya hazırlanması önemlidir. Kas, eklem ve omurganın esnetilmesi daha iyi verim almak için önemlidir. Nefes kontrolü ile bir süre meditatif şekilde kalmak ve zihni günlük düşünce karmaşasından arındırmak da yogadan tam bir fayda elde etmek için önemlidir.
Uyarı :
• Öncesinde kaslarınızı esnetin ve ısıtın.
• Asanaları, vücudunuzun tamamen farkında olarak yavaşça uygulayın.
• Nefesinizi tutmayın ve açıklandığı şekilde
nefes alıp verişiyle beraber uygulayın.
• Bedeninize nazik davranın ve esneme sınırlarınıza dikkat edin.
• Herhangi bir duygu ortaya çıktığında sadece izleyin ve farkına varın.
• Yoga uygulamalarını önceleri uzman bir eğitmenle beraber yapın.
• Hareketleri yapmanıza fiziksel bir rahatsızlığınız varsa
öncelikle doktorunuza danışın.
/ beden zihin enerji ruh \
Tempolu Yürümek / Jogging
Jogging koşma ile yürüme arası hızlı tempolu doğal bir spordur. Pek çok tıp otoritesi bir kalp egzersizi ve genel fizik kondisyon çalışması olarak joggingi desteklemekte ve genellikle iki günde bir yapılmasını önermektedir.
Spor tıbbı uzmanı Prof. Richard Rost'un verdiği bilgiye göre tempolu yürüyüş / jogging yapmamız için sağlık açısından bir çok önemli neden bulunuyor.
Kilo vermeyi sağlıyor. Bir dakikada 10 kalori, saatte 600 kalori yakılıyor.
Kalbi koruyor, kanı sulandırıyor.
İnsülini düşürüyor. Şeker hastalarının iştahı da frenlenmiş oluyor.
Nabzı düşürüyor. Kalp daha ekonomik ve uzun çalışıyor.
Düşünceyi keskinleştiriyor, çünkü beyine daha fazla kan gidiyor.
Kederi siliyor. Beyinde mutluluk hormonu serotonin salgılanmasına yol açtığı için insanı neşelendiriyor.
Kemik erimesini geciktiriyor.
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Joggingden önce ısınma hareketleri yapmak, koşu için özel olarak yapılmış uygun ayakkabılar ve hafif giysiler giymek, uygun bir jogging tekniğine ve genel olarak iyi bir sağlığa sahip olmak (ayrıca koşu hedefini makul ölçüler içinde tutmak), bu egzersizin güvenli bir biçimde yapılması için gerekli koşullardır. Isınma hareketleriyle egzersize başlanıp ve ritim kademeli olarak artırmalıdır.
Yüzmek
Yüzmek tüm vücut kaslarının kullanıldığı beden gelişimi için temel sporlarından biridir. Haftada iki ya da üç gün yüzme sporuna bir saat zaman ayırmak yeterlidir. Bu süre karada yapılacak çalışma öncesi gerdirme egzersizleri ile geliştirilebilir. Öğrenmenin yaşı yoktur. İnsan doğası suda batmamayı ve hareket edebilmeyi bilir.
Yüzmenin Faydaları
Yapılan araştırmalar, düzenli yüzmenin kalp dolaşım sistemi üzerinde olumlu yönde çok önemli etkileri olduğunu göstermektedir. Düzenli yüzme antrenmanları yapan kişilerde koroner kalp hastalıklarına daha az rastlanmakta ve bu bireylerin kalp krizi geçirme olasılıkları düşmektedir.
Yüzmenin kas ve iskelet sistemi üzerindeki etkisi ise “Yüzücü Vücudu” tanımında kendine beden bulmaktadır. Düzenli yapılan yüzme egzersizleri hem kasları güçlendirmekte hem de vücut koordinasyonunu gelişiminde çok önemli rol oynamaktadır.
Yüzme sporu yapılırken, eklemler ve bağlar herhangi bir spora göre daha az zorlanmaktadır. Bu sebeple suda yapılan egzersizlerde sakatlanma ve yaralanma oranı karadaki egzersizlere oranla %90 daha azdır.
Yüzme sporunu diğer sporlardan ayıran bir diğer faydası ise yaşı ve kilosu ne olursa olsun öğrenildiği takdirde herkesin tehlikesizce yapabileceği bir spor olmasıdır. Örneğin kilolu kişilerin herhangi bir kara sporu yapması iskelet ve kas sistemine zarar verebilecekken, su ortamında yapacağı aktiviteler o bireyin üzerine etkiyen yerçekimi kuvvetini çok büyük oranda azalttığından kişiye risksiz egzersiz olanağı sağlamaktadır.
Düzenli yapılan yüzme egzersizi, egzersizi yapan kişilerde sigara ve alkol alışkanlığını azaltmakta, ayrıca aşırı şişmanlığı önlemektedir. Hamileliğinden önce ve hamileliği sırasında yüzme egzersizi yapan kadınlarda ölü ve erken doğum yapma oranı dikkat çekecek şekilde düşüktür.Yüzme sporu da dahil olmak üzere yapılan düzenli fiziksel aktiviteler şeker hastalarının insülin duyarlılığını arttırmakta, bunun sonucu hastanın daha az insülin gereksinimi olmaktadır.
Yüzmeyi kara sporlarından ayıran en önemli özellik, kara sporlarını yapmalarını kısıtlayacak ya da önleyecek derecede fiziksel problemi olan bireyler tarafından kolayca yapılabilmesidir.Yüzmenin sinir sistemine ve insan psikolojisine faydaları ise saymakla bitmez. Suya girdiğimizde hissettiğimiz rahatlama duygusu egzersiz sonrasında salgılanan endorfin hormonu ile birleşince yaşayacağınız psikolojik ve sinirsel rahatlama size başka bir egzersizin veremeyeceği hissiyatı yaşatır.
/ beden zihin enerji ruh \