top of page

Carpe Diem

  An'ı Yaşa !

      Farkındalık

  Kendini Bilmek

Farkındalık, dikkati yoğunlaştırmayı içeren bir yöntemdir. Özellikle yargılamadan şimdiye odaklanmaktır. Bu bilinçli olarak dikkatin geliştirilmesidir. Farkındalık alıştırması, açıklık, kavrama, merak ve yargılamama eğilimlerini içerir.

Farkındalıkla An'ı Yaşamak . . .



Farkındalık, kökenlerini Uzakdoğu içgörü meditasyonu tekniklerinden almaktadır. Farkındalık psikoterapi içerisinde otuz yıla yakın bir süredir,  düşünce, duygu ve beden duyumlarına belli bir şekilde odaklanmayı amaçlayan bir psikoterapi yöntemi olarak da kullanılmaktadır. 

Değişim çok kolay değildir ama bir kez olumlu bakış açısına sahip olduktan sonra yaşam gerçekten çok keyifli ve neşeli bir oyun alanı olacaktır.

• Farkındalık, dikkati yoğunlaştırmayı içeren bir yöntemdir.



• Farkındalık; yargısız bir şekilde şimdiki ana odaklanabilmek amacıyla, dikkatinizi toplayabilmektir.



• Farkındalık “Şu anda ne yaşıyorum” sorusunu yanıtlamak için, kendi düşüncelerini, duygularını ve bedenini gözlemlenmesi yoluyla elde edilen zihinsel bir durumdur.



• Farkındalık zihnimiz geçmişe ya da geleceğe yolculuklar yaptığında, şimdi ve buradaki yaşantımıza dönmeyi hatırlamaktır.



• Farkındalık, şu andaki düşüncelerinizi, duygularınızı, bedeninizde duyumsadıklarınızı yargılamadan gözlemlemektir.



• Farkındalık, düşünce ve duygularımızla olan bağlarımızı gevşetmektir.



• Farkındalık, etrafımızdaki olanlara ve günlük olaylara, geçmişte edindiğimiz deneyimlerimiz, düşünce ve inançlarımızın yaşantımızı bulanıklaştırmadan bakabilme yetisidir.

 

• Farkındalık, dikkatinizi şu ana odaklamakla ilgilidir. Dikkatin şimdi ne hissettiğinize, ne düşündüğünüze, ne gördüğünüze, ne işittiğinize, bedeninizde neler hissettiğinize odaklanmasıdır.



• Farkındalık gevşeme ( relaksasyon ) getirse de bir gevşeme alıştırması değildir.

• Farkındalık, “otomatik pilotta olmak” da denilebilen alışılagelmiş zihinsel işleyişten çıkmaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Latin edebiyatının ünlü ozanı Horatius’un bir dizesinde geçen bu söz, “an’ı yaşa” anlamına özdeştir. Aslında, şu an var olmayan geçmiş için üzülmek ve henüz gelmemiş ve nasıl geleceği bilinmeyen gelecek hakkında endişelenmek yerine, yaşanılan anın değerini vurgulamak için yapılan bir uyarıdır.

XIX. yüzyıl başlarında Byron’ın yapıtlarında da sık sık geçen "günü yakala" ( seize the day ), deneyimdeki hazzı, şimdiki zamanın önemi gözden kaçırmamayı salık verir.



 

Dünden ( geçmiş ) ancak ders çıkarılabilir. O dersin de ancak şu anda farkına varılabilir. Geçmişin acı anıları, sadece ayaklara vurulan bir prangadan başka bir anlam ifade etmez. Geçmiş kişi ve olayları affediş, aslında bizim özgürlüğümüz için bir anahtardır.


Yarının ( gelecek ) ne olacağı bilinmediği için, plan yapılsa da her zaman için değişkendir. Hatta geleceğin bizim düşündüğümüzden bile daha iyi olabileceği olasılığı var olduğundan, planlamada çok katı olmak, bizi dar kalıplara sokabilir. Hedef belirleyip olayların ve kişilerin şekillenmesini dinginlikle izleyerek gelen fırsatları fark etmek de zaten ancak şu anda olabilir.



Geçmişte yaşayan biri, anıların hüznüyle huzur bulamaz. An’ı kaçırdığından geleceği hep öteler.

Gelecekte yaşayan biri de hep kaygı içinde olacağından huzurlu olamaz.

Şimdiki zamanı, yani İçinde bulunulan zamanın kıymetini bilen biri, sanal zaman seyahatinde uyanık, otomatik yaşamayan olacaktır. Kendinin ve yaşamın farkında olacağından ve dünün yarının aynası olacağını bildiğinden, gözlemlerini ve nihayet isteklerini tek tek gerçeğe dönüştürebilir.



Farkındalıkla anda yaşayan birinin vurgusu, görülen ya da algılanan şeyleri değiştirmeye çalışmadan oldukları gibi kabul etme üzerindedir. Olumlu ya da olumsuz bütün anlık yaşantılar kabullenilmekte ve serbest bırakılmaktadır. Böylece endişe, üzüntü, kaygı, öfke gibi olumsuz yaşantılara karşı tolerans kapasitesi de artmaktadır.



/  beden zihin enerji ruh  \

 

 

Aktif & Pasif  

Meditasyon

Pasif Meditasyon

Sakin bir yerde gözler kapalı ve dik oturur bir pozisyonda yapılan pasif meditasyonda ( ZEN ) aslında hiçbir şey yapılmaz. Yani eylemsizlik anıdır. İnsanın kendi varlığı ile yalnız kalma durumudur. Bilinçli uyku olarak da özetlenebilir. Zamanla meditasyon hali günlük yaptığımız işlere de uygulanır ve çevremizde gelişen olaylara da farkındalık kazandırır. . Farkındalığı arttırarak, zihnin ve çevre şartlarının bizi yönlendirmesinden kurtulup kendi kendimizi istediğimiz gibi kullandığımız pozisyona geçeriz.



Meditasyon saf bilinç haline giriş kapısıdır. Bu, herkesin yüzmek ya da bisiklete binmek gibi doğuştan getirdiği olgudur. Doğal bir olgu olmasına karşın başlangıçta belli bazı teknikleri uygulamakta fayda vardır. Sadece belli süre üşenmeden, sıkılmadan denemek gerekir. Bilincimizin bu doğal halini keşfetmek için düzenli olarak kısa süreler uygulamak yeterlidir. İnsanın kendi varlığı ile yalnız kalmasına alışkın olmamasından dolayı ilkin sıkıcı olsa da zamanla fiziksel, duygusal ve ruhsal faydalarını bariz şekilde görmek mümkündür.

Düzenli olarak uygulandığında zihin stresden arınır ve sınırsız iç potansiyelini gerçekleştirmesi kolaylaşır. Biz genelde dikkatimizi ( ki dikkat enerji yoğunluğudur, aynı lazer ışını gibi ) dışarıya yönlendiririz. Bize göre; sorunlar, başka insanlarda ya da olaylardadır. Ancak bilinçli insan bilir ki, sorunu yaratan aslında bizzat kendisidir. Dolayısıyla o sorunu ortadan kaldıracak olan da aynı kişi, kendisidir.



Günümüzde aşırı stres ve rekabetçi yaşam temposundan sıyrılmak isteyen batılı insanlar tarafından da çok rağbet edilen olgu haline gelmiştir. Bir din ve inanç sistemi olamayan meditasyonun asıl amacı mistik bilinç seviyesine ulaşmak olsa da güncel yaşamımızda da fiziksel ve zihinsel çok büyük faydaları vardır.



  Meditasyonda, önce beden ardından zihin ve en sonunda duygular gevşetilir. Her birinde farkındalık şarttır. Yani önce gergin kaslarımızın farkına varmalı ve hücre-doku-organlarımızın doğal çalışma haline dönmesi sağlanmalı, ardından zihnimizden hızla geçen düşüncelerin farkına varmalı ve onlardan ayrı olduğumuzu anlamalı ve en son  yaşamımızı etkileyen duygularımızın farkına varıp olumsuz hallerden sıyrılırız.



Aktif Meditasyon



Meditasyonda kişi sadece oturarak sessiz kalmasına gerek yoktur. Aktif meditasyon, daha önce görülen enerjetik egzersizlerin şimdiki anda yapılması şeklinde olur. Her hangi bir şey düşünülmeden sadece hareketler uygulanır ve nefese odaklanılır.


Ya da hafif ya da ritmik bir müziğe odaklanarak gerekli egzersizler ezberden yapılır. Bunlar yerine hafif tempolu koşu, ritmik yüzmek ve dans gibi egzersizler de aktif meditasyona güzel birer örnektir.



Meditasyon uygulamaları için bizimle iletişime geçebilirsiniz.



/  beden zihin enerji ruh  \



 

bottom of page